Sök

Plugga för en säker framtid

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.

Program på grundnivå

Ett program består av flera i förväg valda kurser som leder fram till en examen. Om du läser ett program är du oftast garanterad en plats under hela utbildningen. Du läser ihop med samma kursare under större delen av studietiden.

Statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet – kandidatprogram

Kandidatprogram i statsvetenskap med fokus på krishantering och säkerhetspolitik.

Militärhistoria – kandidatprogram

För att förstå dagens kriser, konflikter och krig krävs ett historiskt perspektiv. Studier i militärhistoria gör dig därför väl insatt i bakgrunden till dagens säkerhetspolitiska karta.

Officersprogrammet

Anmälan till Officersprogrammet är öppen december-januari.

Program på avancerad nivå

En utbildning på avancerad nivå kan du söka om du har en kandidatexamen sedan tidigare. Information om specifika behörighetskrav hittar du på sidan för respektive program.

Politik, säkerhet och krig – masterprogram

Masterprogrammet i politik, säkerhet och krig är en tvåårig utbildning som ger dig en avancerad förståelse för frågor som rör säkerhetspolitik, krishantering, krig och krigföring. Programmet...

Utveckling av system för försvar och säkerhet — masterprogram

Det här är ett tvärvetenskapligt, internationellt masterprogram i skärningen mellan samhällsvetenskap och ingenjörsvetenskap.

Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet – masterprogram

Det här programmet ger dig en bred teoretisk men också praktisk kunskap om hur organisationer och insatser leds vid omfattande kriser.

Krig, kultur och samhälle ­- masterprogram

Masterprogrammet i militärhistoria handlar om relationen mellan krig, kultur och samhälle ur ett internationellt och ett historiskt helhetsperspektiv. Utbildningen är forskningsförberedande...

Fristående kurser

Att läsa kurser kan vara bra för dig som är ny och inte helt bestämt dig för vad du vill plugga. Då kan fristående kurser vara ett bra sätt att testa på hur det är att studera på högskolan.

Utbildningar

Visa fler

Anmälan och antagning

Hur anmäler jag mig?

Här hittar du information om hur du anmäler dig till utbildning på Försvarshögskolan.

Är jag behörig?

Behörighetskraven ser till att du som börjar en utbildning har rätt förkunskaper.

Vad händer efter anmälan?

När anmälningsperioden stänger börjar antagningsprocessen. Under tiden fram till kursstart behöver du hålla koll på hur det går med din ansökan.

Möt Försvarshögskolan

Försvarshögskolan är en relativt liten högskola. Här går ungefär 800 studenter. Det innebär att du som student inte försvinner i mängden utan får en nära relation till lärare och kurskamrater genom grupparbeten och diskussionsgrupper.

Våra utbildningar kombinerar teoretiskt lärande i form av föreläsningar och seminarier med praktiska moment. Du får använda dina kunskaper i realistiska rollspel och andra verklighetsnära övningar.

Hos oss förbereder du dig för arbetslivet. Under studietiden möter du ofta föreläsare från näringsliv och myndigheter. En examen från Försvarshögskolan öppnar många dörrar till intressanta karriärer inom försvar, krishantering och säkerhet.

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige med akademiska utbildningar inom både det civila och det militära området. Det skapar förutsättningar för samverkan och förståelse som bidrar till bred samhällssäkerhet och ett bättre totalförsvar.

Ett litet familjärt lärosäte

Försvarshögskolan är en relativt liten högskola. Här går ungefär 800 studenter. Det innebär att du som student inte försvinner i mängden utan får en nära relation till lärare och kurskamrater genom grupparbeten och diskussionsgrupper.

Praktisk träning och teori

Våra utbildningar kombinerar teoretiskt lärande i form av föreläsningar och seminarier med praktiska moment. Du får använda dina kunskaper i realistiska rollspel och andra
verklighetsnära övningar.

Arbetsmarknadsnära utbildningar

Hos oss förbereder du dig för arbetslivet. Under studietiden möter du ofta föreläsare från näringsliv och myndigheter. En examen från Försvarshögskolan öppnar många dörrar till intressanta karriärer inom försvar, krishantering och säkerhet.

Mötet mellan civilt och militärt

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige med akademiska utbildningar inom både det civila och det militära området. Det
skapar förutsättningar för samverkan och förståelse som bidrar till bred samhällssäkerhet och ett bättre totalförsvar.

Vi befinner oss i en föränderlig och osäker omvärld. Spänningar mellan stormakter, cyberattacker och påverkanskampanjer i en gråzon mellan krig och fred genomsyrar en allt mer komplicerad säkerhetspolitisk kontext. Hos oss får du verktygen och kunskaperna som gör dig redo att möta utmaningarna i praktiken, kanske som analytiker, officer, diplomat, chef och ledare, säkerhetsexpert eller krishanterare.

- Rektor Robert Egnell

Plugga för en säker framtid

Möt studenter och lärare som berättar om studier på Försvarshögskolan.

Säkerhetspolitik är ständigt aktuellt

Sveriges försvar är inte bara en angelägenhet för Försvarsmakten. Alla har ett ansvar, tycker studenten Hedvig Kaskal. Efter tre år på Försvarshögskolan väntar jobb inom krishantering och sä...

”Studera på högskola är lättare än gymnasiet”

Känns det som ett stort steg att gå från gymnasiet till högskola? Lugn, det ordnar sig! Enligt Peeter Boldt-Christmas, som läser tredje året på Försvarshögskolan, är det till och med lättare...

Kåren ser till att du har det bra

Resor, föreläsningar och pubkvällar. Det är några av alla aktiviteter som studentkåren arrangerar för alla studenter. – Du kan själv påverka vad du vill ska hända under din studietid, säger...

Karriär med oändliga möjligheter

Fredrika Rautioaho och Oscar Evelyn går båda på Försvarshögskolans officersprogram. Hon första året och han andra. Båda ser stora möjligheter till en varierad karriär inom Försvarsmakten.

När är det okej att anfalla en annan stat?

Nja, säger folkrättsexperten, riktigt så kan man inte fråga. Vi reder ut begreppen med hjälp av några välkända konflikter.

Låt dig inte påverkas i digitala medier

Rysslands försök att påverka valen i både USA och Frankrike är tydliga exempel på informationspåverkan. Även organisationer som IS och högerextrema i Europa och USA jobbar med detta billiga...

Kontakta oss

Vi finns här för dig och svarar gärna på dina frågor. Tryck på frågor och svar-symbolen nere till höger för att läsa svar på vanliga frågor eller för att kontakta oss.

Hade du nytta av den här informationen?

Tack för din feedback!

Något gick fel, försök igen senare.